HomeVerhuurVakantieKontakt

Algemeen

 

Het Appartement

 

Reisinformatie

 

Routebeschrijving

 

De omgeving

Interessante Links

 

Swieradów Zdrój

 

Op slechts enkele kilometers van Szklarska Poreba ligt het plaatsje Swieradów Zdrój.

(Fonetische uitspraak: Sjwieraduf Zdroei). Het plaatsje ligt op een hoogte van 490-550 m boven de zeespiegel op de noordelijke hellingen van Góry Izerskie, in de vallei van de rivier de Kwisa tussen twee bergen in. De kwaliteit van het bergklimaat laat het toe vele aandoeningen te behandelen. Aan het mineraalwater worden helende werkingen toegeschreven.

Swieradów Zdrój is daarom ook een vakantiecentrum met vele kuuroorden en - hotel en is in de winter een wintersportplaats.

In het centrum staan enkele schitterende monumentale panden. Eén daarvan is Dom Zdrojowy, het kuurhuis. Op deze plek heeft het vroegere drinkhal gestaan (1781-1895) welke door brand geheel werd verwoest. Binnen 5 maanden bouwde met het gebouw in haar huidige glorie weer op voor het ongelooflijke bedrag van (toen) 1,5 miljoen Duitse Mark. Het gebouw herbergt o.a. ook een grote theaterzaal. De extreem lange hal van het gebouw (80 m) is prachtig gedecoreerd met larixhout en ook de klokkentoren is het bezichtigen waard. Weer buiten kunt u genieten van het mooi aangelegde park.

Met een korte wandeling komt u in het nabijgelegen plaatsje Czerniawa Zdrój aan de rivier Czerniawka. Bent u toe aan iets lekkers, bezoek dan Czarci Mlyn (Duivelse Molen), waar u zich bij de ovens kan opwarmen en kan genieten van vers gebakken brood. Dit gebouw stamt uit eind 19e eeuw en heeft nog steeds zijn oorspronkelijke machines, die tot op heden nog allemaal functioneren.

 

In Swieradów Zdrój vindt u verder nog een openlucht en overdekt zwembad, een sportstadion, tennisbanen en natuurlijk skipistes en skiliften. Swieradów Zdrój is het begin van de Sudetenroute, door en naar de Karkonosze bergen.