Klik voor vergroting

Koolzaad velden in het voorjaar

Klik voor vergroting

Voorjaar bij de piste

HomeVerhuurVakantieKontakt

Algemeen

 

Het Appartement

 

Reisinformatie

 

Routebeschrijving

 

De omgeving

Interessante Links

 

 

Szklarska Poreba staat voor ons toeristisch op de kaart voor alle jaargetijden.

 

Natuurlijk zijn wij er regelmatig geweest om de voortgang van de bouw te bekijken, maar we verblijven er ook graag om van de omgeving te genieten. Zo gaan we er jaarlijks heen om te skiŽn, maar we hebben gemerkt dat vooral het voorjaar verassend mooi is met de gele koolzaad-velden en het frisse groen van ontluikende bomen en struiken. Overdag is de zon al sterk aanwezig en is het aangenaam warm. Vooral door de combinatie van fris groen, besneeuwde bergtoppen en de frisse voorjaarslucht maakt het bijzonder om er op uit te gaan; wandelen en de omgeving ontdekken. Onderweg genieten van een hapje en een drankje is al net zo verassend. Het avondeten genieten we vooral het liefst in het centrum van Szklarska; een gril-restaurant bij Hotel Agat. Afrekenen doen we met ongeveer 80 tot 100 zloty voor drie personen; ongeveer Ä 25,= (in 2008 was dat nog geen Ä 30,=). En wat ook erg prettig is, we mogen er gerust met onze teckel in. Over het algemeen houden de Polen erg van honden en hebben ze een natuurlijke voorkeur voor de Teckel.

 

Polen kent vooral een landklimaat. Dat betekent, winterse winters en warme zomers. Vooral het gebied rond Szklarska Poreba staat bekend om haar specifieke klimaat. Door de hoogte verschillen kan het 'bovenin' behoorlijk afkoelen, terwijl het in het dal nog erg warm kan zijn. Hierdoor zijn ook vooral de nazomerse perioden en de herfst erg aantrekkelijk. Het blad begint al vroeg te verkleuren, maar blijft veel langer aan de bomen hangen dan in Nederland. Hoewel de temperatuur in de herft natuurlijk al wel aan het dalen is, is het vaak nog redelijk aangenaam. In Amerika noemen ze het 'Indian Summer' .

 

En dan de winter. In 2008 waren wij er in de herfst-vakantie. Als dan de mist over de bergen trekt, worden de toppen direkt bedekt met een rijp-laag. In deze periode zijn wij niet de bergen ingegaan, maar het kan er voor hetzelfde geld ook gesneeuwd hebben. November is dan ook de overgangsmaand van herfst naar winter. Soms sneeuwt het al en soms is het vooral aangenaam met een najaarszon. In 2009 viel de eerste sneeuw al in de herfstvakantie. Met een metertje sneeuw was het rond het appartement, voor een dag of tien, al echt winter.

Een witte Kerst? Die kans is redelijk groot, zeker omdat ons appartement hoog op de heuvel ligt. In 2008 lag er een pak sneeuw van 40 tot 50 cm. We hebben er foto's van, en hopen dat in 2009 zelf ook mee te maken. De wegen worden door de gemeente goed schoon gehouden en ons appartement is daarom zonder sneeuwkettingen goed te bereiken (wel winterbanden aanbevolen).

In de bergen ligt eind December al vaak genoeg sneeuw om te skieŽn en te langlaufen. Voor sportieve sneeuwliefhebbers ligt deze sneeuw er vaak nog tot ver in April en soms tot begin Mei.

In 2004 hebben we met z'n drieŽn privť ski-lessen genomen. We konden kiezen uit Engels, Pools of Duits als 'les-taal'. Na 4 dagen (twee uur les/dag) gingen we samen met de lerares de hoge, rode, piste af. Snel, effectief en zeer goed betaalbaar.

Naar boven